Puls medarbetare är med i nya säsongen av Svenska Truckers

Puls medarbetare är med i nya säsongen av Svenska Truckers

Emma Och Fredrik Svenska Truckers PULS3

I succéprogrammet Svenska Truckers får tittarna möta yrkesförare i olika branscher. Under hösten 2024 sänds säsong 10, där två av Puls cisternkontrollanter medverkar. 

Emma Andersson, som gjorde debut i åttonde säsongen av Svenska Truckers, är tillbaka. I den nya säsongen har hon sällskap av kollegan Fredrik Engborg. Tillsammans delar de två kollegorna med sig av hur det är att arbeta som cisternkontrollant, ett yrke som är både varierande och roligt. Emma berättar:

— Det är kul att få visa upp vad yrket som cisternkontrollant verkligen innebär. Det bästa med vårt jobb är att det är så omväxlande. Vi gör mycket mer än att bara köra lastbil.

Fredrik tillägger:

— Som cisternkontrollanter kontrollerar vi både cisterner och oljeavskiljare för att säkerställa att de fungerar som de ska. På så sätt skyddar vi miljö och omgivning från läckage av farliga ämnen. Det har varit fantastiskt roligt att spela in avsnitten tillsammans med Emma och visa upp vårt arbete, säger han.

Programmet får fler att få upp ögonen för yrkesförarkategorin 

Transportbranschen väntas behöva 50 000 nya förare de närmsta tio åren, enligt TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd). Därför har branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag, som är en av aktörerna som ligger bakom Svenska Truckers, sedan programmets start haft som mål att locka fler till yrket. 

Karin Olholt arbetar som Chief Human Resources Officer i Ohlssonsgruppen, som Puls är en del av. Hennes intryck är att Sveriges Åkeriföretag lyckats väl med sin målsättning och menar att programmet haft en positiv inverkan både på branschen i stort och på de som söker sig till utbildningarna:

—  Svenska Truckers har ökat intresset i samhället genom att spegla vardagen som förare på ett innovativt och underhållande sätt. Idag är dessutom trycket till gymnasieutbildningarna inom yrket enormt, mycket tack vare Svenska Truckers. Enligt TYA ansöker i snitt två personer till varje plats numera. 

Att Emma och andra kvinnor lyfts i programmet tror Karin är en bidragande faktor till att många som ansöker till utbildningarna är kvinnor:

 Det är glädjande att se att en tredjedel av gymnasieeleverna på transport- och fordonsprogrammet just nu är kvinnor. I en traditionellt mansdominerad bransch har det länge varit en utmaning att få fler kvinnor att intressera sig för yrket, men programmets kvinnliga deltagare har bidragit till att vända den utmaningen. 

Karin hoppas även att Emma och Fredriks medverkan i den nya säsongen ska leda till en större förståelse för branschens bredd och möjligheter:

     —  Vi hoppas kunna visa upp en annan del av branschen i samband med att Emma och Fredrik ger tittarna en inblick i det viktiga arbetet som cisternkontrollanter. Yrkesförarkategorin sträcker sig över många olika arbetsområden som är viktiga för samhällets fortsatta utveckling. 

Säsong 10 av Svenska Truckers sänds under hösten 2024 på TV3 och Viaplay.


Om Svenska Truckers

Svenska Truckers är en satsning från Sveriges Åkeriföretag för att synliggöra föraryrket. Programmet har sedan starten 2020 gjort succé, söktrycket till utbildningarna har ökat och för fjärde året i rad är Svenska Truckers nominerade till tv-priset Kristallen. 

Jour dygnet runt!

Kundtjänst: 010-45 00 500