Schaktfri ledningsförnyelse i Lindeborgsrondellen, Malmö
I takt med att befolkningsmängden växer, nederbörden ökar och att ledningsnätet åldras, ökar även behovet och takten för ledningsförnyelse och åtgärder.
Nyligen genomförde Puls en schaktfri förnyelse av ledningarna med flexibla foder, så kallad relining, under den hårt trafikerade Lindeborgsrondellen i Malmö. Projektet genomfördes på uppdrag av VA Syd.
Mikael Hölttä, projektingenjör på VA Syd, har varit i branschen i många år och specialiserar sig inom förebyggande åtgärder av VA-nätet. Han berättar att VA Syd har valt att ha ett långsiktigt förhållningssätt där de försöker agera förebyggande så mycket som möjligt.
- Vi genomför regelbundna underhåll och kontroller av ledningsnätet. Det behövs särskilt då svavelväte, som omvandlas till svavelsyra, löser upp bindningsmedlet i betongrören. Det orsakar att betongen bryts ned, det vill säga att bärigheten minskar. Kvar blir stenarna som sedan ramlar ner och blir till sediment.
Lindeborgsrondellen är en av Malmös mest trafikerade rondeller och en viktig knutpunkt på inre ringvägen. Att ledningarna under rondellen från 1969, var i behov av förnyelse stod klart efter en ledningsinspektion av ett större område i Malmö.
- I samband med att vi inspekterade och spolade rent de 60 år gamla ledningarna i området kring Högaholm, Lindängen, Bergdala och Söderkulla såg vi att de under Lindeborgsrondellen var extremt slitna och fulla med sediment.
Därför valdes en schaktfri metod
Att rusta upp ledningsnätet är både tids- och resurskrävande. VA Syd väljer i största möjliga mån att renovera ledningsnätet med schaktfria metoder och det beror på att alternativen är mer kostsamma och störande för tredje man, menar Mikael och förklarar:
- Om ledningen brister orsakas stor förödelse i form av översvämning och bräddning, vilket kan innebära att vattendrag och natur förorenas. Det ökar också risken för att kringliggande omgivning och bebyggelse skadas. Därför är det viktigt att agera i tid.
I jämförelse med ett traditionellt utbyte av ledningarna innebär den schaktfria metoden färre samhällsstörningar. Mikael berättar om en vattenläcka som upptäcktes vid Amiralsbron i Malmö under vintern 2020. Omfattningen och störningarna som uppstod av att gräva upp och byta ut ledningarna på det traditionella sättet innebar en stor trafikomledning, vilket både blev dyrt och ökade risken för olyckor.
- Kostnaden för enbart reparationen av läckan och återställning av gatan blev ca 2 miljoner kronor, men eftersom trafik och kollektivtrafik tvingades ta stora omvägar för att kunna komma fram kostade vattenläckan samhället ytterligare 13 miljoner.
Det behövs även fler maskiner och transporter samt längre utförandetid än ledningsrenovering genom relining, berättar Mikael, som ser positivt på besparingarna som kan göras:
- Sedan vi började räkna med och tillämpa schaktfria metoder har vi sparat samhället ofantligt med resurser.
Så gick utförandet av uppdraget till
Projektet i Lindeborgsrondellen innebar att Puls utförde relining av en spillvattenledning med dimensionen 400 mm. Henrik Nilsson, projektledare på avdelningen relining på Puls, berättar mer om projektet:
- Den längsta sträckan, cirka 155 meter, sträcker sig under motorvägen och var en av de sista etapperna som genomfördes. Totalt förnyade Puls drygt 600 meter ledning.
Tack vare att projektet genomfördes schaktfritt stördes trafiken minimalt. Henrik förklarar:
- Enbart i samband med att vi skulle ta oss in i och ur rondellen, och ett vägräcke fick demonteras av vår samarbetspartner Road Rental, påverkades ett av två körfält i ca en timme på just denna etapp. Därefter har vi kunnat arbeta utan att störa trafiken alls.
Uppdraget tog ca en vecka för Puls att genomföra med relining. Det kan sättas i relation till om ledningen hade förnyats genom att grävas upp och bytas ut helt.
- Med traditionella metoder hade vi behövt gräva ungefär åtta meter djupt och extrema slänter för att utföra ett säkert schaktarbete. Med en ledningslängd på över 600 meter hade den här metoden inneburit många månaders arbete och samhällsstörningar, berättar Henrik.
Mikael Höllttä betonar att både kostnaden för arbetet och störningen som hade lagts på samhället hade blivit avsevärt mycket högre om arbetet inte hade utförts schaktfritt:
- Att lägga om dessa ledningar på traditionellt vis hade uppskattningsvis kostat ca 40 miljoner kronor för enbart bytet av ledningarna.
Dessutom tillkommer det vid ett traditionellt byte av ledningarna hantering av fjärrvärmekulvertar, ledningar och kablar, där allt från dricksvatten- och gasledningar till fiber- och elkablar måste vara i drift under byggtiden. Sedan hade trafiken behövt ledas om med provisoriska vägar och avfartsramper.
- Enligt våra beräkningar hade den här typen av projekt landat på ca 100 miljoner kronor totalt. Då är schaktfri ledningsförnyelse, relining, extremt mycket mer kostnadseffektivt, avslutar Mikael.