Inlining Drone Low From Side

Effektivt underhåll av täckdiken



Effektivt underhåll av täckdiken

I över 30 år har Puls – Planerad Underhållsservice AB, hjälpt lantbrukare att optimera sina dräneringssystem och undvika kostsamma problem. Vi erbjuder en rad tjänster som säkerställer att ditt dräneringssystem fungerar optimalt, vilket minskar risken för att åkermark, skörd och byggnader drabbas av översvämningar.

Varför är det viktigt med underhåll?

Även om lagkrav som Miljöbalken 11 kap 7§ och Jordbruksverkets riktlinjer är viktiga, finns det många praktiska skäl till varför du bör underhålla dina täckdiken och ledningar. Här kommer tre:

  1. Undvik översvämningar
    Dåligt underhållna diken och ledningar kan leda till översvämningar som skadar både grödor och byggnader. Genom att hålla ditt dräneringssystem i gott skick kan du undvika dessa kostsamma problem.
  2. Skydda skörden
    Överskottsvatten kan dränka grödor och minska avkastningen, vilket påverkar din lönsamhet. Regelbundet underhåll säkerställer att dina grödor får de bästa förutsättningarna att växa.
  3. Minska risken för miljöskador
    Bristande underhåll kan leda till att föroreningar sprids i vattendrag och påverkar den lokala miljön. Genom korrekt underhåll minskar risken för detta.

Hur kan vi hjälpa dig?

Puls erbjuder följande tjänster för att säkerställa att ditt VA-nät och dräneringssystem är i toppskick:

  • Spolning och underhåll av täckdiken, ledningar och brunnar
  • Inspektion av täckdiken, ledningar och brunnar med högteknologiska filmkameror och scanners
  • Schaktfri renovering (relining) av ledningar och brunnar
  • Drift- och underhållsplanering av ledningar och brunnar
  • Förflyttning av stora mängder material (blött och torrt) med hjälp av torr- och grävsug
  • Slamsugning
  • Vattenprovtagning
  • Underhåll och besiktning av cisterner och oljeavskiljare

Vi utför både akuta och förebyggande åtgärder för att säkerställa att dräneringen fungerar optimalt. Våra tjänster är utformade för att skapa ett långsiktigt fungerande flöde och VA-nät, vilket hjälper dig att undvika kostsamma problem samtidigt som du kan fokusera på att få en bra skörd. Vid akuta problem har vi jour dygnet runt och kan t.ex. bistå vid akut översvämning, stopp eller behov av sanering.

Välkommen att höra av dig till oss för att få en kostnadsfri konsultation, eller för att boka ett besök.

 

Stopp i avloppet - Jour dygnet runt

Puls hjälper lantbrukare, fastighetsägare, industrier, bostadsrättsföreningar och företag vid problem som stopp i avloppet och översvämning.

Kontakta oss, dygnet runt på 010-45 00 500

Vad säger lagen om täckdikning?

I miljöbalken definieras täckdikning som markavvattning och räknas som vattenanläggning. Inom täckdikningsområdet ingår även gren- och stamledningar, kantdiken och brunnar. 

Miljöbalken (11 kap 7 §) säger att den som äger en vattenanläggning, där täckdiken ingår, är skyldig att underhålla den:

”Den som äger en vattenanläggning är skyldig att underhålla den så att det inte uppkommer skada för allmänna eller enskilda intressen genom ändringar i vattenförhållandena.”

Jordbruksverket betonar också vikten av att förvalta och underhålla befintliga vattenanläggningar för att säkerställa jämnare och högre skördar, god markstruktur och minskad klimat- och miljöpåverkan. Genom att följa dessa riktlinjer undviker du juridiska problem och minskar risken för att din verksamhet blir påverkad.

Enligt Jordbruksverket frias ägaren från skadeansvar (vid t.ex. skador på grödor) med korrekt underhåll av vattenanläggningen i enlighet med aktuella regler och krav som orsakats av t.ex. klimatförändringar. 

Jordbruksverket menar också att du som inte äger diket själv, men som är beroende av att det fungerar, bör be ägaren att underhålla det. I andra hand kan du höra av dig till Länsstyrelsen.

Det kan också vara värt att veta att du inte behöver dispens från strandskyddsreglerna för att genomföra underhåll som görs för att säkerställa dräneringen på åkermarken, enligt Jordbruksverket.

Att underhålla och förvalta vattenanläggningar är inte bara en fråga om att säkerställa effektiv drift och undvika skador på grödor och byggnader. Det är också en lagstadgad skyldighet enligt Miljöbalken och Jordbruksverkets riktlinjer.

INTRESSEANMÄLAN

Lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig. Vi besöker gärna ditt lantbruk kostnadsfritt för att se hur vi kan bistå på bästa sätt.

Jour dygnet runt!

Kundtjänst: 010-45 00 500